Wednesday, 30 January 2013

Dengan Izin Allah :)

ASSALAMUALAIKUM


18:00 pm.
peti sejuk dibuka.
mengeluh.

susu ku capai, ku goncang.
habis.
kotak jus ku capai, goncang.
habis.
mata meliar mencari jajan.
tiada.


argh. kena turun beli la macam ni.

seluar ku sarung, shawl di belit,
x lupa. sweater di capai. winter,. sejuk ke tulang hijau.


berlari lari anak menuruni anak-anak tangga bersama anak kunci ditangan sambil kedengaran tangisan anak jiran.
nah, bilanglah berapa anak ada di atas.


sampai di bawah. mak kau.
masjid di depan baru selesai solat maghrib mungkin.
ramai kelibat para lelaki budiman melayu.
"deng me" hati berbisik.
redah sahaja. peduli lah. yang penting stok mkanan di refill semula


nasib x menyebelahi.

"assalamualaikum~"

"wa'alaikumussalam"

"nak pegi mana2 malam2 ni?"

"kedai. mekah market"

"buat apa pegi sekrang? kenapa tak siang tadi? kenapa x esok?"

"sebab tadi petang adehal dan tak boleh tunggu esok sebab esok jugak ade hal"
argh. aku bersikap provokasi, nak je aku ckap "sbb ALlah x izin kan"

"mengalahkan menteri nak sibuk nya."

=_= aku buat muka.

"pergi je lah. cepat pulang."

"lah? ingat kan tegur tadi nak musyrifkan. kalau setakat membebel aje. baik x payah doctor"
aku memasang api. haha
ikhwah itu berkerut

"assalamualaikum" 
aku menutup bicara sebelum berbakul ceramah free diterima.


mekah market. aku datang
*konon gaya istanbul aku datang. awwr


susu ku capai. 
jus angur, jus orange, jus segala jus di depan mata. akhirnya ku pilih jus epal
7up dicapai.
beberapa makanan ringan ku capai.




tap tap tap.
tap tap tap tap
tap tap tap
tap
total: 27.75LE tunai.



ku raba bontot.
i mean. poket di bontot
*grahrr jangan pikir bukan2 .aku xlucah okey.

ku keluarkan note 200LE.
fressh berbau downy 
ye la seluar tu aku basuh dgan downy.



wang bertukar tangan


ammu(pakcik) cashier merangkap baba(tuan) kedai kelihatan termenung.

"li'eh ammu(kenapa pakcik)?" aku bertanya.

"mush fakkah(xde duit kecik ke)?"

"fakkah(duit kecik)?"

"aiwah fakkah(ye, duit kecik)."

"dil wakti, mush fakkah. mumkin bukhrah fakkah maghut(sekrang xde duit kecik, maybe esok baru ade)"

ammu tu buat muka

dalam hati aku. 
'sah xde duit kecik ni'

"sekrang dah xde duit kecik sebb dah malam"
(aku translatekan terus sbb malas nk buat maksud2 kat bwah.)

"tapi pakcik, saya nak beli ni"
aku buat muka kesian ala2 kucing kelaparan

pkcik tu membalas dengan muka yg lebih kasihan. ala2 kucing kena pijak lori tayar minyak

graaaaarrggghhh
aku x sanggup.

"kalau macam tu, xapa lah. ma'asalamah"

pulang. 
sayu. sedih. terluka. tersiksa. 
pedih hati ini tuhan yang tahu.
owh makanan ringan, i'm gonna miss you.
STOP IT
haha. xde lah smpai mcam tu skali.
-_-


so,
pengajaran nya di sini


dalam hidup ni kan,.
x kira lah kita ni siapa,
tinggal di mana,
belajar apa,
kerja apa,
semua tu takkan terjadi melainkan dengan izin tuhan

macam alkesah aku tadi. 
walaupun ade duit yang lebih dari cukup,
tp dah ALLAH x memberi keizinan, nikmat makanan ringan tu tetap x dapat aku rasa. 
kan?

jadi sebagai hamba Allah yang mengejar kebahagian akhirat dan dunia,
sebaik nya kita berdoa dan sentiasa berharap
agar setiap perkara yg kita lakukan
akan mendapat keredhaan Allah.
semoga setiap perkara yang kita ingini mendapat izin Allah.

Jangan lah smpai kta leka dengan nikmat dunia
sehinggakan kita lupa siapa kah pemilik qada' dan qadar kita.
:)


nota kaki : got werther's original cream chocolate hari ni dari seseorang. dah lama mengidam. :3
There was an error in this gadget