Wednesday, 30 October 2013

Mimpi

Hari ni suhu badan macam naik sikit.
Tekak pun sakit.
Sore throat plus backache.
But hari ni juga la nak kena give effort to the fullest.

Tadi i took a nap.
suddenly, i got a dream.
I dream that i was back on class session 12/13.
Ade fani, aina, kak farah,qiqy and all member yg selalu makan semeja during lunch hour kat mat'am ghamaah.

Then, ade scene kat kelas, kat anat muzium, kat kelaskelas practical.
Termasuk the very first biochemistry practical class where aku duduk kat tengah lab, answering all doctor's question.

Yeap. The dream. The dream was so clear.

Bila tersedar, aku kembali ke dunia nyata.
The past keep playing.
The present keep recording.

Sekurangkurangnya, sekarang perlahanlahan, aku redha dengan fate kami.
Berpecah seribu, tapi kenangan lalu masih di situ.

Rindu. .. amat.

Tuesday, 1 October 2013

Berhenti mengeluh.

Hari ini diri rasa lemah.
Semangat bagai terbang.

Aku melangut ke tingkap.
Mata memandang langit.
Kelihatan beberapa gagak berterbangan riang.
hah. sekarang, dengan gagak pun aku berhasad dengki.
benci melihat mereka bergembira.
walhal mereka cuma lah haiwan.
tiada berakal.

Dalam hati berkira-kira,
Kalau lah. kalau.
dulu aku tak pilih bidang ni, kan bagus.?
Kalau lah. kalau.
dulu aku pilih course ringanringan, kan bagus.?
Kalau lah. kalau.
dulu aku masuk local ipta, hidup je dengan ptptn, kan bagus.?
Kalau lah. kalau.
ah. persetan kau 'kalau'.


dan masa depan terlalu kabur.
andainya.
andainya tahun ni dapat naik tahun.
andainya.
andainya tahun depan pula kecundang?
andainya.
andainya umur tak panjang?
andainya.
andainya jodoh bumi anbia tak berpanjangan?
andainya itu andainya ini.

takut. takut sekali memikirkan masa depan.
air mata mengalir.
ya Allah. lemahnya kami sebagai hamba.
hanya mampu merancang.
namun ini bukan pencaturan hidup kami.
segalanya ketentuan kamu ya ilahi..

sudah la. sudahsudah bermenung nasib.
teruskan lah apa yang dijuang wahai hati.
jangan lah mementingkan diri.
tanggungjawab mu lebih berat dari masa depan mu.
tunaikan lah ia. jangan nanti hati ini juga yang menyesal.
jangan sekali diikutkan hati,
hati ini memang sakit.
suka bermasalah.
suka berprasangka.
selalu lemah.

genggam lah pensil mu,
genggem lah ilmu mu,
pastikan masa dan harta yang tergadai itu membuah hasil.

abaikan apa yang sudah berlalu.
tutupmata mu dari kelam masa hadapan.

percaya lah,
ilmu itu cahaya,
menyuluh hadapan mu.

:)

There was an error in this gadget